onbizalom

Az önbizalom szó hallatán tapasztalatom szerint először sokaknak az önteltség jut eszébe. Miért alakulhatott ez így ki és miért tabu kicsit ez a téma? Mielőtt tiszta vizet öntenék a pohárba, határozzuk meg, hogy valójában mi a definíciója az önbizalomnak.

 „Azt tükrözi, hogy az egyén mennyire bizonyos a személyes ítéletében, képességeiben, hatalmában.”

Tehát az önbizalom megléte nem azt jelenti, hogy határtalanul, mindenki fölött állónak érzi magát az a személy, aki rendelkezik vele. Az önteltség, a zavart énkép és/vagy zavart testkép az, ami ez utóbbit eredményezi. Ám az önbizalom és önteltség szót sokszor már egészen kicsi korunkban, mielőtt megtanulnánk e két fogalom közötti különbséget, már zavartan kapjuk kézhez.

Az önbizalom azt jelenti, hogy valaki tisztában van magával. Tiszta az énképe és a testképe. Ez az egészséges önbizalom alapja. És bizony, már messziről látszik, ha valaki rendelkezik ezzel a bizonyos önbizalommal.

No de utazzunk kicsit vissza az időben a születésedhez. Ugyanis ahhoz, hogy megértsük hol csúszik el az a kicsi emberke már óvodás korban, utazzunk vissza az időben a születéshez.

Még soha, senki nem látott ugyanis babát, aki elégedetlen lett volna magával. De elégedetlen 2 évest sem! Teljesen nyugodtak ugyanis magukkal kapcsolatban. A szülők és mindenki más is mosollyal fordulnak hozzájuk, és bíztatják őket. Majd, ahogy telik az idő, elkezdi érteni a felnőttek nyelvét és a felnőttek is elkezdenek címkéket ragasztani rájuk. Egyszer nagyjából 30 percet várakoztam egy babákkal teli helyen, ahol apuka és anyuka is folyamatosan azt mondogatta a gyereküknek, hogy ő rossz. Pedig tényleg nem csinált semmit, pusztán kíváncsi és eleven volt. Egy hang nem hagyta el a száját a kicsinek, csak másfél éves módjára ismerkedett a világgal és –a szülők elképzelése ellenére-nem egy helyben ült. Ez a gyerek akkor még nem értette, és nem is reagált rá, de néhány hónap múlva megtanulja majd, hogy ő rossz. És ezzel a kóddal fog működni. Az ő énképe a szüleinek „köszönhetően” nem lesz tiszta.

Egyik ügyfelem pedig azt mondta egyszer, mikor szóba került az önbizalom, hogy szerinte elviselhetetlenek azok az emberek, akik tele vannak önbizalommal. Kiderült hogy ő, az önmagukat túlértékelő emberekkel azonosította az önbizalmat. Ennek pedig logikus következménye volt, hogy ő nem akart „túl magas” önbizalommal rendelkezni. Így belenyomta magát egy meg nem értett, kirekesztett státuszba, ahol állandóan kihasználták őt. Vele is az alapokat kellett először rendbe tenni, majd utána következhetett ő is.

Minden mondattal és hitrendszerrel, amivel kicsi korodban illettek a fegyelmezés jegyében, az énképed és testképed formálásáért is felelős volt. Nem csak a világnézetedet, hanem a saját magadhoz való viszonyt is masszívan beállítja.

Most hogy látod, mi is valójában az önbizalom, és azt is, hogyan alakul ki, íme egy feladat, hogy még tisztábban lásd magad.

Most kapsz 2 kérdést, majd egy feladatot. Hajrá!

  1. Önbizalmad szintjére 1-10-es skálán hány pontot adsz most?
  2. 1-10-es skálán hány pontot szeretnél adni magadnak valójában? Mi a célod?

A feladat pedig nagyon egyszerű, de nem könnyű:

írd le, hogy mi az az első lépés, amit meg tudsz tenni azért, hogy közelebb kerülj a célodhoz?! Miután megvan, tedd is meg!

Nagyon gyakori, hogy annak érdekében, hogy sajnálni tudjuk magunkat, nem tesszük meg még az első lépést sem. Miért? Mert már megszoktuk azt az állapotot amiben vagyunk. Igaz hogy rossz, de mégis ismerős!

Amiket gyerekkorodban kaptál, annyira erősen dolgozik benned, hogy képesek meggátolni, hogy azzá válj, aki igazán lehetnél. Mik a te gátjaid? Mi a te kódod? Képzeld el, hogy van neve a te kódodnak, amit ha megértesz, könnyebben el tudod majd azt hagyni és újabbra tudod cserélni.

A kódod megfejtése ugyanis az út a tiszta én- és testképedhez, így az önbizalmadhoz is!

Egyéni íráselemzésért és önbizalomfejlesztésért katt ide: becklaura.hu

Tetszett a cikk? Olvass tovább:

Related Posts

Leave a Reply