Okostelefon, okosóra…okos ruhatár?!

L6C0469

Hány százalékát használod a gardróbodnak? Gondolj bele, milyen gyakran vásárolsz impulzusból, hogy azt soha ne viseld, valamilyen megmagyarázhatatlan okból! Létezik olyan módszer, mellyel létrehozhatod a saját okos ruhatárad?

2015-ben jelent meg a The True Cost c. film, ami megdöbbentette az emberiséget és sokakat gondolkodásra sarkallt: mégis ki készíti a 2000 forintos pólóimat, milyen körülmények között, milyen alapanyagokból és ez a folyamat milyen hatással van a gyerekem jövőjére?

Mengyán Eszter fenntartható divat forradalmár, TedX előadó, a Beango Stílusműhely meghívására, eljött hozzánk Bajára nemrég, mesélni nekünk a lassú divatról és a módszerről, ahogyan okosíthatjuk a ruhatárunkat. A cikk Eszter előadásának néhány vezérgondolatából tevődik össze, helyenként saját felvetésekkel kiegészítve.

L6C0509

Na de hol van az a pont, ahol már eléggé fáj nekünk az élet, a túl korán szétrongyolódott kedvenc feliratos pólónk, az idő előtt kikopott, vagy elnyúlt színhelyes* nadrágunk? (*Színhelyesnek hívjuk azokat a ruhadarabokat, melyek – a szem, haj-, bőrszínünk szerint, Johannes Itten féle évszakelmélet alapján, színkendők segítségével megállapított évszaktípus színeinek megfelelőek.)

Ha szeretnéd megismerni a saját színeidet, foglalj időpontot a Beango Stílusműhelyben!

De mit szólsz az alábbi adatokhoz? 

  • 2720 liter vízre van szükség egyetlen pamut póló előállításához, ami egy átlagos ember számára kb. 900 napra elengendő ivóvízmennyiség
  • csak az Egyesült Királyságban 13 millió ruhadarab kerül a hulladéklerakókba hetente
  • évente 150 milliárd ruhadarabot gyártanak le világszerte
  • legtöbbszőr minősíthetetlen körülmények között
  • olyan helyeken, ahol gyerekeket dolgoztatnak
  • és nőket vernek meg, amiért nem teljesítik a normát

…és ez csak néhány megdöbbentő tény azok közül, amiket Eszter mesélt. 

Elgondolkodtál már azon, hogy tenni kellene ezellen? Fáj már annyira, hogy elkezdj utánaolvasni, vagy netán utánakérdezni vásárlóként, hogy az a ruhadarab, amit kinéztél magadnak, hol készült? Csak mert lehet, hogy egy olyan korú gyerek keze alatt futott át, mint a saját kislányod, vagy kisfiad. 

Elgondolkodtató, nemde?

Eszter utánajárt ezeknek az információknak, és különbséget tett a fast fashion gyártási modell (gyorsan, sokat, olcsón) és a slow fashion modell (középpontban az értékek) között. Mi a Stílusműhelyben a slow fashion égisze alatt dolgozunk. 

banner

Mi a módszer, mellyel önazonosan stílusos lehetsz egy magasabb, tudatos szinten? Mellyel kialakíthatod saját okos ruhatárad, ami téged támogat?

  1. Lassíts le! Eszter például egy teljes évig nem vásárolt magának ruhát. Igazi határokat feszegető, sőt komfortzónát túllépő, önismereti túra. Itt olvashatsz erről.
  2. Nézd át a gardróbod, szelektálj, teszteld magad, ismerd meg a meglévő ruhatárad. Amit nem használsz, azt add el, ajándékozd el a rokonoknak, vagy egyszerűen gyere el a minden szezonban megrendezett szupertitkos SWAP ruhacsere partinkra, amit csak a Stílusműhely FB zárt csoport tagjainak szoktunk meghirdetni.
  3. Fogalmazd meg az aktuális életszakaszod. Gondolkodj el, hogy az önismereteddel, hogy állsz. Ha még nem kezdted el „megtanulni magad”, akkor itt az ideje (rengeteg ingyenes önismereti teszt van az interneten, de ha igazán profi mentoringgal szeretnél elindulni, akkor ajánlom Beck Laura grafomentort). Aztán ismerd meg a külsődet is: ebben a legjobb segítség a testalkatelemzés, szín-, és stílustanácsadás, amit nálunk a Stílusműhelyben is igénybe vehetsz. 
  4. És ezek után kezdd el beszerezni a személyiségedhez, és az új ruhatáradhoz illő darabokat, helyi tervezőktől, turkálókból, de még személyreszabottabb megoldás, ha az alkatodra varratod.

Az előadásban részletesebb infókat kaptunk a teljes önértelmezésről, és stílusismeretről.

Ha még mindig fogalmad sincs, hogyan indulj el az okos ruhatár kialakításához vezető úton, akkor kérj egy STÍLUSELEMZÉST, ahol stabilan lefektetjük az alapokat, amire építhetsz.

Mindegy, hogy 18 vagy 118 ruhád van. Az ideális gardrób az, ahol a ruhákat szeretik, sokat és szívesen viselik. Az ideális ruhatárral pénzt és időt spórolunk, és nem okozunk több kárt a Földnek. – így zárta Eszter az előadását.

Köszönjük Jung Ildinek, hogy utolsó pillanatban rendelkezésünkre bocsátotta a Malom Étterem Vintage termét, így nem kellett egy jelentkezőt sem visszautasítanunk az előadásra.

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezeket is: 

Related Posts

Leave a Reply