Varrd magad! Hogyan válassz mintát, a személyiségedhez?

minta

Nincs annál jobb érzés, amikor a varrás tudása benned van, és bármit el tudsz készíteni magadnak ahelyett, hogy megvennéd. A fenntartható divat erről szól: a ruháid legyenek olyanok, amit nagyon a magadénak érzel, és szereted, ezáltal viseld sokáig, vásárolj kevesebbet. Az önazonos ruha megtalálása az üzletekben igen nagy feladat, ha jó a fazon, nem jó a szín, vagy a méret, és így fordítva, de ha magad választhatod ki a színt, a fazont, a mintát és a méretet, amit megvarrsz magadnak, nagy eséllyel azt szeretni és viselni fogod. Ebben a cikkben különös figyelmet kap egy ruha mintája, mint személyiségünk kifejezése, avagy hogyan válassz mintát a személyiségedhez?

Volt-e már olyan, hogy el kellett gondolkodnod az otthonod dekorációján, a függöny színének kiválasztásán? A stílustanácsadások során a lakásdekoráláshoz szoktam hasonlítani azt, amikor a saját stílusunkat, a megjelenésünket keressük. Jelen esetben öt alap stílusról írok: a klasszikus, az elegáns, a kreatív, az extravagáns és a romantikus stílusról. Honnan tudod eldönteni, hogy melyik stílus lehet a tiéd?

A klasszikus stílus-személyiség mintái

A klasszikus stílus-személyiség rendezett, felelősségteljes, harmonikus, önelfogadó, érzékeny, konzervatív, szavahihető típus. Nem akar hivalkodónak tűnni, de szürke egérnek sem érzi magát. A 20. század elején kezdett kialakulni, amikor Coco Chanel elkezdte, a férfiakéhoz igen hasonló kényelmes ruhákba öltöztetni a nőket. Azóta is időtálló stílusjegynek ismerjük. Az, aki nem egy dress code, a munkahelyi protokoll miatt öltözködik klasszikus stílusban, akkor tudja jól viselni ruhatárát, ha testével is jó viszonyban van. Azt üzeni a külsejével, hogy tisztában van és ezzel együtt rendben van önmagával és a világgal, ismeri az értékeit. Magabiztos, de nem gyakorol dominanciát senki fölött, ugyanakkor önalávetést sem.

A klasszikus minták egyszerűek, minimalisták, neutrális színűek, fekete, fehér, szürke, barna, bézs, tengerészkék. Nem jellemzőek az élénk színek, a nagy formák, inkább az egyszínű, esetleg csíkos, apró kockás mintát részesíti előnyben. A színek, minták és az anyag egységes és harmonikus, viselője személyiségét támogatja és emeli.

Az elegáns stílus-személyiség mintái

Kultúra, műveltség és életstílus. Maximálisan kifinomult, a divat helyett a stílust részesíti előnyben. A született elegáns személyiség nagyon ritka. Van, aki megpróbál az lenni, de aki ezzel az adottsággal rendelkezik, az akkor is elegáns, ha csak egy egyszerűbb ruhát visel. Nem túlzó, nem mesterkélt.

Jellemzően egy karakteres, határozott személyiséget takar, aki magabiztos, elvei és szokásai vannak. A vele született, valódi elegancia műveltséget és jó modort feltételez. Jellemző rá a tökéletességre való törekvés, magasak az elvárásai magával és a környezetével szemben.

Az elegáns stílus-karakter kevés mintát visel, de azért mégis tettem ide hármat, ami képviseli az eleganciát: fehér és arany, bézsek, neutrális színek, a tyúklábminta.

A kreatív stílus-személyiség mintái

Az alkotó, a játékos, a kísérletező kedvű, olyan személyiség, akinek kifinomult érzéke van a különböző darabok társításához. A kreatív divatszemélyiség nem követi, hanem megteremti a divatot, újat alkot
akár egészen átlagos összetevőkből is. A testét egy vászonnak fogja fel, amin kedvére kísérletezik a ruhadarabokkal és a kiegészítőkkel. Egy könnyed játéknak számára ez, a formákkal, színekkel, fényes és matt felületekkel, érdes és sima felületű anyagokkal.

Az üzenete a kreatív külsőnek az, hogy eredeti vagyok, innovatív és egyedi. Legtöbbször az inkább extrovertált személyiségekre jellemző, hiszen, bár nem annyira, mint az extravagáns divatszemélyiség, de ez is figyelemfelkeltő, izgalmas az átlagemberek szemének és látványos. Introvertált kreatívként keverve más stílusjegyekkel, visszafogottabban mutatkozik.

A kreatív divatszemélyiség ruhatára tele van mintás darabokkal. Átlagszemnek szokatlan társításokból
épül fel, és nem csak a mintákat illetően, hanem a színeket, textúrákat, fényes és matt felületeket. Digitális nyomatok, vagy saját handmade printeket is találunk nála.

Az extravagáns stílus-személyiség mintái

Ritka jelenség az utcákon, de aki ilyen, az azonnal észrevehető. Feltűnő, szélsőséges, átlagszemnek leginkább sok, és túlzó. A drámai és extravagáns személyiségnek egyértelmű célja a figyelemfelkeltés, a polgárpukkasztás. Megfelelő stílusérzék és különleges személyiség kell hozzá. A rosszalló, meglepő tekintetek nem zavarják, sőt élvezi. Drámai élénk színek, nagy ívű minták jellemzik. Az inkább extravagáns stílusba hajló divatszemélyiség szereti és értékeli a különlegeset, nála nem elég, ha valami csak feltűnő. Különleges mintákat és színeket visel.

Erős, dinamikus, asszertív, direkt, intenzív és nagyon igényes. A drámai és extravagáns divatszemélyiség célja a nonkonformizmus kifejezése, a határok feszegetése, az egyéniség erős hangsúlyozása. Jó esetben különleges egyéniséget és kifinomult ízlést takar ez a másság. Nyíltan vállalja önmagát. Számára a kritika és az elutasítás is jobb, mint a közönyösség. Elutasítják az átlagost, véletlenül sem konzervatív, vagy szabálykövető. Erős és markáns személyiség. Egyértelműen extrovertált típus, imád a társaság középpontja lenni. Exhibicionista.

A romantikus stílus-személyiség mintái

Lágy nőiesség jellemzi, és kifinomultság.  Fontosak számára az érzelmek, figyel a részletekre. Együttérző, inkább emberközpontú, szeret kedvezni, nem szeret konfrontálódni. Nyitott, érdeklődő, kíváncsi. Az extrovertált nőies/romantikus típusú nő sokkal észrevehetőbben, nyíltabban viseli a romantikus stílus jegyeit, sokkal bátrabban vállalja a érzelmes személyiségét. Ellentétben az introvertáltabb típusú nőies/romantikussal, aki lehet, hogy csak egy-egy elemet visel magán, csupán érzékeltetve, csak jelzés szinten mutatja meg önmagát. Színekben a pasztelles, lágy árnyalatokat részesíti előnyben. Virágminták, lágyan díszített motívumokat használ, madeirát, csipkét.

A cikkben szereplő anyagok beszerzéséhez a Takoy webshopja kiváló döntés. Keresd őket a www.takoy.hu oldalon, vagy az info@takoy.hu e-mail címen.

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezeket is:

Related Posts

Leave a Reply