Árvay – 17 hektárnyi boldogság

arvay

Már aranylani kezdtek a nappalok és érezni lehetett az ősz lassan kúszó illatát, amikor látogatást tettünk Magyarország Tokaji Borvidékén, ahol az ég a földet éri s távolban a hegyeket sorba rendezett szőlők futják. A kövekben rejlik a titok. Egy- egy szín, az mindig más elemet, ásványt, a szőlő számára felvehető és koncentrálható különlegességet, éltető és fontos tápanyagot jelent.

Itt él a család Rátkán, hitben és bor iránti szerelemben. Megérkezésünkkor Árvay Angi fogadott bennünket és a megismerkedést követően kezdetét vette a borkóstoló. Megismerhettük a családfát, a szőlőművelés iránti elköteleződést és azt, hogyan száll apáról lányára és fiára a vállalkozás.

„Gyerekként sokkal szívesebben bújtam megszállottan a könyveket a meleg szobában és inkább nyűgnek, mint élvezetnek tűnt a hajnali kelés a szőlőmunka miatt, vagy a szüret, amikor mindig fázott a musttól ragadós kezem.” – mondta Angi. Ennek ellenére ez egyetemi idők mellett gyakran besegített édesapjának a szüretekkor, ha külföldi vendégek érkeztek, borkóstolót tartott vagy éppen borleírásokat készített. Ekkor már érezte, hogy hazahúzza a szíve. Így nem volt kérdés, hogy édesapja mellett Tokajban dolgozzon az Árvay és Társa Pincészetben. 2008-ban fordult nagyot velük a világ, ekkor döntötte el a család, hogy visszatérnek kis falujukba, Rátkára és megalapították az Árvay Családi Pincészetet. Így élnek ők a világörökség részét képező Tokaji Történelmi Borvidék egyik német nemzetiségi településén – rendezett utcákkal, virágos udvarokkal, megművelt kertekkel.   

arvay 1

Mit érdemes tudnunk röviden e táj szépségéről?

A világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 88 124 hektár, ebből szőlőtermő terület kb. 5500 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. Az alapborok mellett az aszúszemekkel kevert „élő” fürtök együttes feldolgozása révén készül a szamorodni, illetve évszázados technológia alkalmazásával a tájegység legfontosabb bora, az aszú.

A tokaji aszú a borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. A vidék leghíresebb bora. Ugyancsak különlegesség a Tokaji Esszencial, ami az aszúszemek tárolása közben, azok súlyuk alatt kifolyó és felfogott nedűt jelent. A legjobb minőségű tokaji borokat Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád, Rátka és Tállya községek környékén készítik, ahol a borok nemespenésszel borított falú, sokszor több százméteres pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelődnek.

És mi adja a tokaji bor kitűnőségét?

A tokaji borvidék talajának és éghajlatának sajátos együttes hatása. Az ország délebbi részén is kísérleteztek a tokaji szőlőfajták termelésével, azonban az így termett borok fajtajellegükben is teljesen elütőek voltak. Hogy mi lehet ennek a titka? Egyesek szerint a Hegyalja trachyt-rhyolit málladék talaja, a szőlő zamat agyagának képzéséhez szolgáltatja a megfelelő anyagokat, míg volt olyan, aki szerint az éghajlati jellegzetesség: a forró nyár, a szép egyenletes ősz, októberben a deres hajnalokat felváltó verőfényes nappalok, rengeteg esőzéssel tarkítva teszik a szőlőt cukortól dússá és ez adja a bor finomságát; Beáll az aszúképződés, a hegyaljai szőlőérés koronája.

Amit fontos még megemlítenem, hogy a Tokaji borvidék zárt térség, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – kereskedelmi céllal behozni csak engedéllyel szabad.

Ezzel a borvidék borai, borkülönlegességei fokozott védelemben részesülnek. Jellemző szőlőfajták furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő, kabar.

Egy részét sikerült is megkóstolnunk az Árvay Családi Pincészet kóstolóján, amiről részletesen beszámolunk hamarosan. Ha már most meggyőztünk, akkor a csodás fehérborokat ide kattintva tudjátok házhoz rendelni.

Fotók és írás: Lens Queen Photography

Related Posts

Leave a Reply